PDA-strategier om morgenen og rundt omkring børnehaven

Hvis du vil vide lidt mere om, hvordan vores hjerner fungerer, kan du læse det her om min PDA og om Emmas PDA.

Emma er altid vågen før mig. Det med at sove er ikke lige hende. Så hun kommer over og ligger lidt i min seng og nusser. Og jeg må for Guds skyld ikke sige, at nu skal vi gøre os klar. Hun skal ikke. Mor skal. Så jeg siger: ”Jeg skal tisse, jeg går i bad.” Og nogle dage protesterer hun, og andre dage følger hun bare med. Og i badeværelset ligger der et lille blødt tæppe, som hun hver morgen lægger sig på, og jeg kommer et håndklæde over hende, så hun kan gemme sig for lyset og har lidt mere tid til at blive klar inderst inde.

Jeg prøver at lægge et stykke legetøj i badeværelset på gulvet, som er tilpas spændende til, at hun gider lege med det, men ikke spændende nok til, at hun fordyber sig for meget. Så mens hun leger, gør jeg mig klar, er sådan lidt overskudsagtig men ikke for meget, og jeg siger altid lige højt, hvad jeg gør. Samtidigt har jeg lagt hendes tøj på badeværelsesgulvet. Kun undertøj og strømper. Bukserne og blusen ligger over vaskemaskinen. Så siger jeg tit: ”Uuuuuh, jeg skal altså altid tisse så meget om morgenen. Det er da lidt sjovt, at du aldrig skal tisse. Hvordan gør du det?” Og hun er lidt stolt og glad over, at hun kan noget, og samtidigt lægger hun lidt senere mærke til, at hun faktisk også skal tisse. Enten tager hun så nattøjet af selv, eller så tager jeg det af hende, mens hun sidder på toilettet.

Efter toilettet skal man vaske hænder og vi taler meget om bakterier og at sæbe skyller dem væk, og hun kan godt lide at lege med vand og vaske hænder. Når hun alligevel står ved væsken, gør jeg hendes tandbørste klar og spørger, om hun selv vil børste tænderne eller om jeg skal hjælpe. Og så vælger hun, og hendes tænder bliver børstet enten af mig eller af hende selv. Hun kan vælge, hvordan ting skal gøres, ikke om ting skal gøres.

Fordi hun jo er nøgen, vil hun i mange tilfælde selv begynde at tage tøj på, når hun er færdig. Det virker også ret overskueligt med trusser, undertrøje og strømper, som ligger klar til hende. Andre dage er hun baby og skal hjælpes. Så siger jeg, at jeg godt ved, at hun kan det selv, men at jeg gerne vil lege baby med hende og hjælpe hende. Så er der bedre chance for, at vi kommer godt ud af døren, og at hun magter noget andet selv.

Når vi kommer i stuen, afhænger det af tiden, om hun tilbydes lidt morgenmad (så hun ikke starter med at lege for meget eller få øje på sin tablet eller på TV). Nogle gange er vi sent på den, så kan hun få et stykke brød i hånden, så snart vi er ude af døren.

Når der er god tid, så er det mest fordi hun er vågnet en time før vækkeuret ringer. Så har mor i den grad brug for kaffe. Og hun må lege og få morgenmad. Hun vil gerne ”se noget”. Helst Youtube på hendes tablet, eller hvis det nu overhovedet ikke gik, så DVD med noget meget specifikt. Pt “Paw Patrol”. Her kan du læse mere om vores regler for tablet og DVD. Men om morgenen må hun altså ikke vælge, der sættes en DVD på med børnemusik og dans. Det gør, at hun er optaget nok, men kan rive sig løs, når vi skal af sted.

Børnehaven. På gode dage vil hun rigtigt gerne af sted. På dårlige dage græder hun og beder mig om at blive hjemme med hende. På dårlige dage skal jeg bare lade være med at sige, at jeg skal på arbejde, det gør hende bare mere ulykkelig. I stedet retter vi fokus på de gode ting og alle hendes venner som venter på hende og gerne vil lege. Og vi taler om det legetøj, som der er i børnehaven og om de friskbagte boller, som dufter så godt. Det lykkes tit. Ikke altid. Nogle gange er det slemme morgener som tager lang tid, og jeg skal bryde situationen hurtigst muligt, fordi hun har det godt igen, så snart vi er kommet videre.

Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvor meget hun ikke ville i børnehaven om morgenen. Hun vil i hvert fald ikke med hjem, når jeg kommer for at hente hende. Hun er jo altid i gang med noget og hun vil ikke afbrydes og hun bryder sig ikke om skift, og så skal jeg altså ikke bestemme, hvad hun skal. Så jeg kommer faktisk ret sent og henter hende, når der ikke er så mange børn tilbage. Det gør det meget nemmere for os begge. Jeg siger altid hej til hende, og fortæller hende, at jeg nu henter hendes cykelhjelm og hendes ting, og så skal vi hjem. Og så siger jeg også ganske kort, hvad jeg skal gøre i dag. For eksempel skal jeg købe ind, og så må hun lige hjælpe mig med at afgøre, hvilken slags frugt, vi skal have med hjem. Så kan hun forberede sig på det, mens jeg pakker sammen. Og så er det bare et spørgsmål om få minutter til en halv time, til vi endelig kommer af sted.

One thought on “PDA-strategier om morgenen og rundt omkring børnehaven

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s