PDA / kravafvisning hos Emma

Emma er ikke udredt, og hvis vi kan undgå det, så undgår vi det altså. Hun ville alligevel ikke få en diagnose nu. Hun er 4 år og er en af de to største ballademagere i sin stue i børnehaven, men på mange måder virker hun så normal og ikke-autistisk, at hendes adfærd nemt kan tolkes som uopdragen eller trodsig. Og måske viser det sig i sidste ende, at hendes hjerne alligevel er neurotypisk og hendes adfærd bare ligner min rigtigt meget.

Men mine forældre synes også, at hun opfører sig rigtig meget, som jeg gjorde i hendes alder, og så er hun også bare lige lidt værre. Jeg kunne de samme ting og var påfaldende på samme måde, og jeg har altså fået autismediagnosen.

Emma kan godt holde øjenkontakt, især når hun vil noget eller er glad og afslappet. Hun kan læse andres kropssprog og mimik, men hun ved ikke, hvad hun skal med det. Hun er meget social og vil helst lege med andre børn hele tiden. Men den eneste form for leg, hun kan finde ud af, er at hun bestemmer det hele og de andre følger. Heldigvis er hun ret snedig og finder på nye lege hele tiden og forandrer eksisterende lege for at beholde styringen, og der er fortsat rigtigt mange børn, som gerne vil lege med hende i en periode.

Når vi skal noget, så stejler hun lidt principielt. Jeg er blevet så god til at lave skemaer og struktur, men hun kaster med det, eller hun tager en kuglepen og forandrer det, og forsøger hele tiden at få styringen og kontrollen over til sig selv.

Hvis det ikke lykkes, så går hun i panik og råber ad mig, slår mig, sparker til mig, sviner mig til og gør alt i sin magt for at tvinge mig til at gøre det, hun gerne vil have mig til at gøre. Om det nu er, at hun gerne vil se tablet i timevis eller hun vil have kiks eller is eller andet, hun kan blive rigtigt voldsom. Og hun bliver så ked af det efterfølgende, for hun vil jo i hvert fald ikke gøre mig ked af det.

Og så er hun ellers en baby eller en lille kat eller hund når vi skal noget. Når hun skal tage tøj på, så er hun tit baby og kan kun ligge på ryggen mens jeg giver hende tøj på. På trappen er hun en killing og skal bæres op og ned, og når vi skal gå tur, så er hendes ben brækket. Og når jeg så er helt sikker på, at hun ganske tydeligt og klart afgjort er autist og har PDA, så holder jeg lige en pause med alle de krav der, så gør vi det som leg, og det er mig, som gerne vil børste mine tænder først og mig, der prøver at komme ud af døren først, og så er jeg i øvrigt en hest man kan ride på, og vi kommer rundt omkring alle de ting, som skal gøres, men det koster mig bare 100% mere energi. Og så sker det – så kan hun pludselig noget helt vildt af sig selv. Så stiller hun uden opfordring sine sko på plads, hænger jakken på knagen og spørger, om hun kan hjælpe med at lave aftensmad!

Og så tror jeg igen, at det er mig, der er tosset og at hun måske alligevel er en helt normal 4-årig. For hvad ved jeg om 4-årige. Og det ligner da ikke noget autisme eller PDA eller noget som helst andet, end en sød og vældigt normal, 4-årig, dejlig pige.

Og så går der en periode, til det hele skifter igen, og jeg får en knytnæve i maven for at have givet hende en halv kiks i stedet for en hel.

Heldigvis kender jeg ret godt til, hvordan hun har det inderst inde. Jeg genkender rigtigt meget af mig selv, og jeg kan ret intuitivt finde på strategier. Altså så længe mit følelsessystem ikke tager over og siger til mig, at det altså er MIG, der bestemmer. For jeg kan jo heller ikke holde ud ikke at have kontrollen og styringen.

Og her er bloggen et rigtigt godt redskab til at notere, at bevare fokus, at læse efter, når det går galt igen, fordi jeg stadigvæk husker, at det gik så fint for to uger siden, men jeg husker ikke længere, hvad jeg gjorde.

Her kan du læse lidt om nogle PDA-strategier, som jeg bruger med Emma om morgenen og ift. børnehaven.

Jeg skrev også noget om min PDA.

One thought on “PDA / kravafvisning hos Emma

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s