Værdikuponer

Mit barn kan ikke lide, når det er mig, der bestemmer. Og hun bliver rigtigt sur på mig, når jeg tager noget fra hende. Mest når det er hendes tablet. Det er jo hendes. Hvordan kan jeg tillade mig bare at tage den. Det er da ligegyldigt, at jeg har sat timetimeren, og at vi havde en aftale, og at jeg mindede hende om, at tiden var gået lige om lidt 5 minutter før, 3 minutter før og 1 minut før. Jeg må da ikke tage hendes ting. Det rammer hende hver gang så hårdt, at det her overhovedet kan ske, at hun ukontrolleret slår på mig. Eller også er det kontrolleret og skal gøre ondt på mig.

Her er vores nye strategi, som hjælper os begge rigtigt meget:

Hun får to værdikuponer hver dag. En til at se en halv time DVD, og en til at se tablet i et kvarter. Hun får dem hver dag efter børnehaven (om morgenen må hun kun se dvd med musik på, så det ikke bliver for hårdt for hende at løsrive sig, når vi skal af sted). I weekenden kan det være, hun får dem tilbage efter frokosten, så hun kan bruge dem to gange på en dag.

Rutinen er følgende: Hun afleverer værdikuponen hos mig, så må hun selv tage sin tablet og starte den, og så skal hun selv sætte timetimeren. Jeg gør så opmærksom på undervejs, hvor mange minutter der er tilbage og opfordrer hende til at kigge på den. Når tiden er gået og den bipper 4 gange, så bliver hun sur og ked af det. Jeg siger så til hende, at jeg nu tæller til 5, og når vi er ved 5, så kan hun slukke tabletten og lægge den tilbage i skuffen. Ovenpå ligger der en kiks. Jeg spørger om hun kan se kiksen. Og så tæller jeg meget langsomt til 5.

Sjovt nok virker det hver eneste gang. Hendes hjerne har registreret kiksen, og mens jeg tæller til 5 og forstyrrer hendes tilknytning til tabletten, begynder hendes hjerne at prioritere kiksen. Når jeg er nået til 5, så siger jeg ”nu slukker du tabletten, lægger den i skuffen og tager din kiks”, mens det er præcist det, der sker. Så giver vi hinanden high5 og er begge glade. Er det til at fatte? 🙂

lortekiks2

Og så sker det jo lige efter jeg har skrevet dette indlæg, imens hun ser tablet, at hun ikke bare tager sin kiks, men skriger og hyler og gemmer sig.

Heldigvis har jeg et andet godt trick i min værktøjskasse: Jeg siger stille og roligt (imens hun skriger – jeg har heldigvis mine noise reduction-høretelefoner på) ”OK, betyder det, at jeg må spise kiksen? Kig lige på mig, jeg holder kiksen, du kan stadig nå det, jeg tæller igen til 5, så du kan nå at lægge tabletten i skuffen.” Og mens jeg taler, åbner jeg min mund mere og mere og stirrer på hendes kiks. Det er så det, der hjælper hende med at prioritere. Mor skal i hvert fald ikke spise hendes kiks! Hun når det præcist på 5, får kiks, en high5 og vi er begge glade 🙂

Med DVD’en viser det sig at være en hel del nemmere, men det er også min DVD-afspiller og ikke hendes. Her er det, der er afgørende, at det er en DVD med flere episoder. Så kan jeg alt efter, hvor meget tid vi har, sige til hende, at hun må vælge en eller to eller tre. Så er der en logisk afbrydning hver gang, en episode er slut. Jeg skal nok rette hendes værdikuponer tilsvarende, men lige nu fungerer det fint for os.

Her kan du se hendes værdikupon til en halv time DVD:

Gutschein1

Det er værdikuponen til et kvarter tablet:

Gutschein2

Her kan du læse mere om kiks og belønning hos os.

Og så ved jeg også godt, at lige om lidt virker det ikke længere. Så skal jeg finde på noget nyt. Og jeg skriver ikke om alle de kampe, vi tager undervejs, inden jeg har fundet noget nyt, der virker. Men jeg skal nok opdatere, når jeg så har lært mig et nyt trick igen 🙂

One thought on “Værdikuponer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s