Jeg er autist. Ikke et menneske med autisme.

Når samfundet vurderer noget som værende neutralt eller positivt, så vil man gerne bruge ordet som identitetsbeskrivende. Jeg er en kvinde (neutralt). Jeg er akademiker (positivt). Han er højtbegavet (positivt).

Når noget opfattes som negativt, så skal det helst ikke være identitetsbeskrivende. Autisme er i lang tid blevet beskrevet af ikke-autistiske forældre, og derfor opfattet som noget negativt. De ønsker ikke, at deres barns identitet bliver knyttet til et ord, som de opfatter som et handicap. I det autistiske samfund lader der dog til at være et flertal, som identificerer sig med deres hjerner og tager deres autistiske styrker til sig.

Når jeg kan identificere mig med min autisme, så er det fuldstændigt naturligt for mig at sige, at jeg er autist. Jeg identificerer mig også med at være en kvinde.

Mennesker, som ikke ser sig selv som del af det binære gendersystem, vil nok ikke føle sig som kvinde og vil heller ikke tiltales som kvinde. Folk, som ikke er enige i deres autismediagnose, eller som ikke kan se sig selv beskrevet i den, eller som opfatter autisme som noget negativt, der hindrer dem i noget, de vil nok hellere tiltales som mennesker med autisme eller noget andet.

Og  mennesket må jo selv bestemme, hvad det gerne vil tiltales som.

Jeg taler ikke på andres vegne. Jeg er autist. Jeg siger ”autister”, og hvis du læser det her, og du har samme diagnose, men ikke samme syn på det, så er det helt ok og så kan du godt skrive ”mennesker med autisme,” når du skriver. Jeg oversætter det så i mit hoved til, at du mener autister. Så du må altså rigtigt gerne oversætte i dit hoved, når jeg skriver autister, til at der menes dem, som har en autistisk fungerende hjerne. Med alle de fordele og ulemper, det kan indebære.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s